Binnenkort organiseren wij een workshop 'Duduk spelen'. Nadere informatie over datum, plaats en deelname volgt nog.
Op 2 november 2024 beleefde het project Heritage haar eerste opvoering in de Surp Vortvots Vorodman kerk in Istanbul. Bekijk het optreden in Istanbul.*
De Nederlands-Armeense zangeres Ilda Simonian wil de Armeense muziek en cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken. Zij richt zich daarbij met name op de (religieuze) liederen die de Armeense bisschop Komitas Varabet heeft verzameld en opgeschreven.
Deze krachtige liederen vormen het collectieve geheugen van het Armeense volk en weerspiegelen de vele traumatische ervaringen die het Armeense volk in de loop der eeuwen heeft doorstaan, met name tijdens de Armeense genocide van 1915. De liederen spreken over pijn en verlies, maar ook over hoop, over het doorgeven van herinneringen, over de kracht van wat blijft als alles verloren lijkt te gaan.
Ilda Simonian identificeert zich met Komitas omdat zij, net als hij, als kind de Armeense taal niet kende. In Turkije was het niet toegestaan haar eigen taal te spreken. Via de liederen van Komitas leerde Ilda de Armeense taal en cultuur toch kennen. De klanken en melodieën hebben haar het gevoel van ‘Armeens zijn’ gebracht en leerden haar om haar afkomst en culturele identiteit te begrijpen en te koesteren. De muziek van Komitas is daarmee niet uitsluitend een muzikale erfenis, maar smeedt ook een spirituele en culturele band tussen het verleden en de toekomst.
Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meld u dan aan voor onze Nieuwsbrief.
Heeft u een idee of voorstel voor het verspreiden van de Armeense cultuur en muziek in Nederland? Neem gerust Contact met ons op.
*De opvoering in Istanbul werd mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Nederlandse consulaat generaal in Istanbul.
https://youtu.be/G7i0GISZBEE?si=OMo9YWa9A3oF8vjx
Met haar project Heritage wil Ilda Simonian haar publiek laten ervaren hoe het niet kunnen spreken van je eigen taal een diepgaande impact heeft op de vorming van je identiteit en hoe belangrijk muziek daarbij is. Niet alleen als een communicatie-middel, maar ook als drager van cultuur, geschiedenis en emotionele verbondenheid.
Ilda Simonian brengt voor haar project een groep kunstenaars bij elkaar uit verschillende culturele en muzikale tradities die ieder een unieke artistieke bijdrage leveren. De mix van culturele achtergronden verrijkt het project en brengt een breed spectrum van muzikale en artistieke invloeden samen.
Bijzonder en belangrijk project
De kern van het project Heritage is gebaseerd op de eeuwenoude volksliederen die door bisschop Komitas zijn verzameld en bewerkt. Deze liederen zijn bewerkt voor een moderne uitvoering door een strijkkwartet, duduk en zang.
Deze vertelvorm gaat verder dan een klassieke muziekuitvoering en transformeert de voorstelling in een multidimensionale muziektheaterervaring. Met respect voor de traditionele muziek worden er nieuwe lagen aan toegevoegd. De samenwerking tussen muzikanten en storyteller zorgt voor een dieper begrip van de betekenis achter de muziek. Zo geeft de combinatie van culturele uitwisseling, muzikale virtuositeit en storytelling een diepere betekenis aan het begrip erfgoed.
Ilda Simonian brengt naast haar eigen ervaringen met het vinden van haar identiteit als Armeense de rijke vocale traditie van Armenië met zich mee. De duduk-speler bespeelt een instrument dat diep geworteld is in de Armeense cultuur en voegt zo een unieke klank toe die verbonden is met eeuwenoude muzikale tradities. Het strijkkwartet biedt een klassiek contrapunt dat de luisteraar naar verschillende emoties leidt. De Iraans-Nederlandse storyteller Sahand Sahebdivani verbindt het verhaal van Komitas met de ervaringen van Ilda Simonian tijdens haar ontdekkingsreis naar haar Armeense identiteit.
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.